Hoe het verhaal van vijftig tinten grijs ontstond

Retail
vijftig tinten grijs meldiy

Het jaar 2012 stond in het teken van een zeer bekende trilogie. De boekenreeks, 50 tinten grijs, werden in Nederland maar ook in 50 andere landen door miljoenen vrouwen gelezen. Critici noemen het ronduit ordinaire porno terwijl anderen weg zwijmelen bij de verhalen. Je vraagt je wellicht af hoe heeft de auteur, E.L. James, deze boeken kunnen schrijven?

De schrijfster publiceert de boeken overigens niet onder haar eigen naam maar gebruikt een pseudoniem want oorspronkelijk heet ze Erika Leonard-Mitchell. James is namelijk een van de meest voorkomende achternamen waardoor het redelijk ‘anoniem’ schrijven is. Ze begon met schrijven na het zien van de Twilight Saga serie dat uit vijf romans bestaat.

Het is een romantische en erotische fantasy waarin een highschool meisje en een vampier de hoofdrol spelen. Na het zien van de films begon E.L. James met het schrijven van een fanfictie. Er wordt dan een verhaal geschreven dat de originele karakters van een ander boek bevat. Pré schrijvers willen dan geen winst maken en het verhaal wordt in veel gevallen ook niet uitgegeven.

Vijftig tinten grijs

E.L. James schrijft binnen haar boeken natuurlijk veel over seks waar pijn bij komt kijken. Hoofdrolspeler Gray vraagt Anastasia, een studente, om zijn onderdanige te worden. Het verhaal is ontstaan nadat de schrijfster zich afvroeg wat er gebeurt als iemand van SM houdt en jij daar niet voor in bent. Uiteindelijk sloegen haar gedachten hier over op hol en begon ze flink te pennen.

Het bleek dat meerdere vrouwen hier wel over willen fantaseren, want het eerste boek uit de serie wat een groot succes. Veel mensen wilden het 50 tinten grijs boek kopen via internet of in een boekenzaak. Uiteindelijk volgden er nog twee boeken die de naam vijftig tinten donkerder en vijftig tinten vrij meegekregen. Nu gaan er ook geruchten over een verfilming van dit verhaal.