Toegepaste psychologie: de HBO-variant

Gezondheid
toegepaste psychologie meldiy

Sinds een paar jaar is er ook een nieuwe variant van de studie psychologie: de HBO opleiding met dezelfde naam. Deze variant wordt ook alsmaar populairder. Maar wat exact het verschil is tussen de HBO psycholoog of de universiteit psycholoog? In dit blogartikel schetsen we een beeld van de verschillen en overeenkomsten tussen de opleidingen. Hierbij gaan we ook in op de beroepsmogelijkheden en de opleidingsfases. Zo heb je een compleet beeld van wat je te wachten staat.

Het verschil tussen beide studies

Het heeft in principe geen uitleg nodig dat je op de universiteit wetenschappelijk wordt opgeleid, met als einddoel dat je ook zelfstandig (wetenschappelijk) onderzoek kan gaan doen. Hierdoor kent de universitaire studie een veel theoretische invulling dan de hbo variant. Het hoger onderwijs is immers een stuk meer gericht op de praktische invulling en oefent dan ook voortdurend met de gespreksvoering en andere praktische en communicatieve vaardigheden. Bij het hoger beroepsonderwijs is het eveneens verplicht om een stage af te ronden, terwijl deze eis bij universitaire opleidingen verschilt per richting en de universiteit waar je studeert.

Welke beroepen kun je invullen?

Bij een afgeronde opleiding toegepaste psychologie aan de universiteit kun je op het gebied van mogelijke beroepen onder andere denken aan de rol van (wetenschappelijk) onderzoeker, GZ-psycholoog, bedrijfspsycholoog, sociaal psycholoog en penitiair psycholoog. Beroepen na een afgeronde hbo opleiding zijn die van HR manager, bedrijfscoach, stagebegeleider en mentor. De opleiding aan de universiteit duurt drie jaar voor de bachelorfase en één of twee jaar voor de masterfase — afhankelijk van de gekozen richting en universiteit. Bij het behalen van de bachelor toegepaste psychologie krijg je de titel ‘Bachelor of Science’; BsC. Naar het behalen van de master krijg je weer de titel Master of Science (MsC), voorheen doctorandus genoemd. De hbo-opleiding duurt vier jaar in totaal. Na het afstuderen beschik je over de titel ‘Bachelor of Applied Psychology’.