Zes stappen om te besparen op jouw printkosten

Tech
printkosten besparen meldiy

Zowel ondernemers als consumenten kunnen nog tot 80% besparen op hun printkosten. Dit artikel focust zich vooral op ondernemers, maar ook consumenten kunnen veel van deze tips toepassen.

Stap 1: Printerkeuze

In de eerste stap is het belangrijk dat je juist niet te veel wilt besparen. Een goede printer is namelijk essentieel om te kunnen besparen op printkosten. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de printer compatible is met huismerk inktcartridges. 

Waarom is dit belangrijk?

Dit is belangrijk omdat je voor merk inktcartridges de hoofdprijs betaald. Fabrikanten maken printers tegenwoordig zo extreem goedkoop dat het geld ergens terugverdiend moet worden. Dit gebeurt met behulp van de dure inktcartridges. 

Gaat mijn printer dan niet kapot van inktcartridges en zijn ze wel van de juiste kwaliteit?

Klooncartridges doen niet onder aan de kwaliteit van originele cartridges. Vroeger was dit wel zo, maar tegenwoordig is de kwaliteit van de huismerk cartridges zo goed dat ze soms zelfs beter zijn dan de originele inkt. 

Stap 2: Vind goedkope imitatie inkt

Op internet zijn genoeg webshops te vinden die kloon cartridges verkopen. Goedkope inkt kan je jaarlijks veel geld besparen en dat geld kan jij vervolgens weer aan iets anders uitgeven.

Stap 3: Instellingen van de printer

Welke printer wordt gebruikt voor belangrijke documenten en welke wordt alleen intern gebruikt? Zodra je dit weet kun je de instellingen van de printer die alleen intern print naar beneden stellen. Dit scheelt je veel onnodig inkt gebruik. Daarnaast kun je deze printer ook op zwart wit printen instellen. Dit is goedkoper dan kleuren printen. 

Stap 4: Instellingen tekstverwerker aanpassen

Nu kunnen we gaan kijken naar uw tekstverwerker. Gebruikt u bijvoorbeeld Microsoft Word? Dan kunt u uw lettertype aanpassen. Er bestaan namelijk lettertypes die minder inkt gebruiken dan andere lettertypes. Bijvoorbeeld Garamond en Ecofont. Voor Ecofont heeft u overigens wel een licentie nodig. 

Stap 5: Maak afspraken met uw personeel

Er wordt vaak onnodig veel geprint binnen een organisatie. Maak daarom afspraken met uw personeel wat wel en niet geprint mag worden. 

Stap 6: Dubbelzijdig printen

Wanneer u uw printer standaard op dubbelzijdig printen instelt kan dit erg veel schelen in de papierkosten.