Autobelasting volledig op de schop

Overig
autobelasting op de schop meldiy

Het systeem van de autobelasting zoals wij die nu kennen is verleden tijd. Het gaat volledig op de schop. Wat er al langer aan zat te komen is dat bezitters van sterk vervuilende auto’s meer belasting zullen gaan betalen. Daarnaast gaat ook het systeem van bijtelling voor auto’s van de zaak drastisch veranderen.

BPM

Eén van de grote wijzigingen betreft de BPM, ofwel de aanschafbelasting op auto’s. Nu wordt dat nog bepaald door de CO2-uitstoot, maar in de praktijk blijkt dat veel autobezitters van behoorlijk vervuilende auto’s naar verhouding veel te weinig BPM betalen. Dat kost de overheid op dit moment veel belastinginkomsten.

Stimuleren van schone auto’s

Het stimuleren van schone auto’s is al jaren een heet hangijzer van de overheid. De huidige maatregelen blijken in de praktijk echter lang niet effectief genoeg en bovendien erg kostbaar. Vanaf mei 2007 hebben de maatregelen voor de zuinige auto de overheid 5 miljard euro gekost, vooral doordat er minder belasting binnen is gekomen. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer. Uit datzelfde rapport komt naar voren dat de CO2-besparing veel minder is dan de officiële cijfers doen geloven.

Autofabrikanten kunnen namelijk de uitkomsten van de test om te bepalen hoeveel CO2 een auto uitstoot heel gemakkelijk beïnvloeden. De meeste bekende trucjes hiervoor zijn het afplakken van het rooster, de banden extra hard oppompen en het gebruiken van banden zonder profiel. Door deze trucjes komen de auto’s zuiniger uit de test dan hij in werkelijkheid is. De betrouwbaardere testen die in Europa zouden zijn gemaakt laten echter helaas nog op zich wachten.

Strenger systeem voor de bijtelling

Een andere grote verandering is het systeem van de bijtelling voor de auto van de zaak. Op dit moment worden verschillende tarieven gebruikt voor verschillende soorten zuinige auto’s. Er wordt belastingkorting gegeven op zuinige auto’s, maar de autofabrikanten geven een zuinigheid op die auto’s in de praktijk vaak waardoor er vaak teveel belastingkorting wordt gegeven dan zou moeten. Dit systeem gaat daarom veel strenger worden. Deze maatregel zal in 2016 moeten ingaan.

Slim overstappen door autoverzekeringen te vergelijken

Waarom meer betalen dan nodig is? Door het vergelijken van autoverzekeringen weet u dat u de voordeligste autoverzekering hebt. Bij het overstappen op een andere verzekeraar zijn er vaak extra acties die nog eens extra voordeel opleveren.